perjantai 15. tammikuuta 2016

Ei makeaa mahan täydeltä

Suolan tavoin makea turruttaa makuhermoja - sen on kertonut jo omat kokemukset että myöskin tutkimustulokset. Vähentämällä makeaa nauttii enemmän luonnollisista herkuista.

Olen ollut viime keväänä makea lakossa pari kuukautta ja aiemminkin erään kerran. Viimeksi jätin pois kaikki makeiset ja makeat jälkiruoat, mutta myös kuivattuja luumuja lukuunottamatta kaikki muut kuivatut hedelmät. Tuloksena oli se, että kirsikka tomaatit olivat muutaman viikon kuluttuja kuin karkkeja ja miedostisuolatut cashewpähkinät alkoivat maistua makeilta. En kuitenkaan korvaisi sokeria keinomakeuttajilla, jotka ainakin joidenkin tietojen mukaan sotkevat makean aistimista.

Nyt tavoitteenani on jälleen ryhtyä makealakolle ja ehkä vähän pysyvämmälle sellaiselle. Aluksi tarkoitus on taas jättää pois selkeästi makeat jälkiruoat ja makeiset, mutta myös suurin osa kuivatuista hedelmistä. Myöhemmin olisi ajatuksena rajoittaa kuivattujen syöntiä pieniin annoksiin ja syödä makeita jälkiruokia noin kerran pari kuussa ja karkkeja vielä harvemmin lukuunottamatta oikein tummaa suklaata.

Tutkimustiedon mukaan vähäinen lisätyn sokerin kulutus saa ruuan maistumaan makeammalta. Makeasta kuitenkin nauttii edelleen, toisin kuin vähäsuolaiseen tottunut, joka saattaa häiriintyä liiasta suolasta. Mieltymys makeaan riippuu perimästä. Itse olen valitettavasti perinyt sokerihiiren geenit. Lisätyn sokerin monet kielteiset terveysvaikutukset alkavat olla yleisesti tunnettuja. Omia ajatuksiani kenties eniten hätkähdytti se, että sokeri kuten tupakka vanhentaa ihoa, siitäkin huolimatta, että terveydelliset vaikutukset ovat vakavampia.

Kuivatuissa luumuissa on muuten 20-30 % vähemmän sokeria kuin muissa kuivatuissa hedelmissä. Useimmissa kuivatuissa hedelmissä on noin 50-70 % sokeria painoonsa nähden, kun luumuissa on noin 30-40 % (riippuen lähteestä ja ilmeisesti lajikkeesta). Lisäksi kuivatuilla luumuilla on matala glygeeminen indeksi (29). Syystä tai toisesta luumuista on todettu olevan apua painonhallinnassa ja hyötyä luustolle. Luustolle on ilmeisesti hyödyllistä ainakin se, että niissä on reippaasti K-vitamiinia.

Oman kokemuksen mukaan luumuja ei tule niin herkästi ahmittua kuin esimerkiksi rusinoita. Normaalisti syön kuivattuja hedelmiä kuin karkkeja. Luumuja syö kerralla ehkä muutaman. Lisäksi olen ajatellut, että kun kuivattujen hedelmien lajin rajaa yhteen eli luumuihin, niin vaihtelu ei lisää niiden himoa.

Aprikoosipuu hedelmineen.
CC-BY-2.0 by Karunakar Rayker from India
Sikäli aion kyllä edelleen käyttää kuivattuja hedelmiä lakonkin aikana, että käytän niitä maustamattoman jogurtin mausteena. Itse pidän erikoisesti aprikoosijogurtista. Kuivattuja hedelmiä valitessa kannattaa olla tarkkana, ettei niitä ole sokeroitu.



Laihduttajan aprikoosijogurtti
2-3 rkl kuivattuja apirkooseja pienittynä
2-2,5 dl paksuhkoaa maustamatonta jogurttia esim. Valion A+ kreikkalainen

Pilko tai revi aprikoosit pikku paloiksi. Kaada päälle jogurtti ja anna seistä 30-60 minuuttia, kunnes aprikoosit imeneet hieman kosteutta jogurtista. Sekoita ja nauti. Hyvää, helppoa ja terveellistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti